Прокурор Димитрина Делчева изнесе открит урок за професията на магистрата пред ученици от 11 клас от училище „Йордан Йовков“ в гр. Кърджали

12 Април 2022 г.

Прокурор Димитрина Делчева изнесе открит урок за професията на магистрата пред ученици от 11 клас от училище „Йордан Йовков“ в гр. Кърджали

Димитрина Делчева, заместник-окръжен прокурор в Окръжна прокуратура – Кърджали, изнесе вчера открит урок пред ученици от 11 клас на СУ „Йордан Йовков“ гр. Кърджали за професията на прокурора. В два поредни часа, заедно със съдия Йорданка Янкова, гимназистите бяха запознати със статута на магистратите, условията, на които трябва да отговаря един юрист, за да работи като съдия и прокурор, както и с принципите на независимо, справедливо и безпристрастно правораздаване.

Прокурор Делчева разясни професията на „прокурора“ и “следователя“ и представи пред учениците структурата на прокуратурата и следствените отдели, както и част от действията по разследването в досъдебната фаза.

След края на всяка лекция магистратите отговаряха на въпросите, които учениците задаваха във връзка с това дали могат като непълнолетни да бъдат свидетели. През втория срок на учебната 2021/2022 г. прокурори, съдии и съдебни служители от Окръжен съд – Кърджали и от Окръжна прокуратура – Кърджали и Районна прокуратура – Кърджали, ще представят поредица от лекции на различна правна тематика, като част от Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ , реализирана от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.