По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пловдив е осъден обвиняем на затвор за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната и за подкуп

30 Март 2022 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пловдив е осъден обвиняем на затвор за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната и за подкуп

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Пловдив е осъден Г.Ц. Той е признат за виновен за това, че на 21.11.2021 г. на автомагистрала „Тракия“  в землището на с. Цалапица, обл. Пловдив, е дал дар - сумата от 400 лева, на полицейски служители, за да не извършат действия по служба - да не изпълнят задълженията си по Закона за МВР – престъпление по чл. 304а, изр.2, вр. чл. 304, ал.1 от НК.

Г.Ц. е признат за виновен и за това, че по същото време и място с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно е подпомогнал чужденци - трима граждани на Сирия, да пребивават и да преминават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство - лек автомобил, марка „Мерцедес“, и по отношение на лице, ненавършило 16-годишна възраст – престъпление по чл. 281, ал.2, т.1,4 и 5, вр. ал.1 от НК.

Окръжен съд-Пловдив е наложил на Г.Ц. едно общо най-тежко наказание за двете престъпления, а именно 1 година и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим и глоба в размер на 5000 лева. Делото е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият Г.Ц. призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.