По досъдебно производство на Районна прокуратура – Хасково е осъден на затвор обвиняем за незаконно превеждане през границата на двама сирийци и за управление на автомобил след употреба на наркотици

23 Февруари 2022 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Хасково е осъден на затвор обвиняем за незаконно превеждане през границата на двама сирийци и за управление на автомобил след употреба на наркотици

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград  е осъден М.Й., на 39 г. Той е признат за виновен за това, че на 10.02.2022 г. през ГКПП - Капитан  Андреево, общ.Свиленград, превел през границата на страната от Република Турция в Република България двама сирийски граждани - баща и дъщеря, без разрешение на надлежните органи на властта. М.Й. е използвал за това лек автомобил,  марка „Санг  Йонг Кайрон“,   с български  регистрационен номер.

М.Й. е осъден и по обвинение, че по същото време и място управлявал автомобила след употреба на наркотичните вещества – канабис , амфетамин и метафетамин,  установено по надлежния ред с техническо средство.

Той е признал вината си по повдигнатите обвинения. По споразумение, одобрено от Районен съд – Свиленград, на М.Й. е наложено едно общо наказание за двете престъпления, а именно - 11 месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим, глоба в размер на 5000 лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 година и 6 месеца. Лекият автомобил, послужил за извършване на деянията, е отнет в полза на държавата.

На 10.02.2022 г.  обвиняемият М.Й. като водач на лек автомобил пристигнал на ГКПП - Капитан Андреево за влизане от Турция в България.  При извършена проверка в колата в специално пригоден тайник под задната седалка са били открити двама чужди граждани без паспорти и без разрешение за влизане в страната. Те били баща и дъщеря, сирийци. М.Й. бил тестван с техническо средство, което отчело употреба на канабис, амфетамин и метафетамин.

Определението на съда е окончателно.