По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Кърджали е осъдена обвиняема за две данъчни престъпления

22 Февруари 2022 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Кърджали е осъдена обвиняема за две данъчни престъпления

По внесен от Окръжна прокуратура – Кърджали обвинителен акт е осъдена Е.М. Тя е призната за виновна за това, че в периода от 14.03.2009 г. до 14.08.2009 г., в гр. Кърджали, при условията на продължавано престъпление, като управител на фирма, избегнала установяване и плащане на данъчни задължения в големи размери, в общ размер на 11 077,06 лв,, като не подала заявление за регистрация, справка декларация, както и използвала документ с невярно съдържание при упражняване на стопанската дейност и при водене на счетоводството.

Е.М. е призната за виновна и за това, че в периода от 08.06.2012г. до 09.08.2013г., в гр. Кърджали, при условията на продължавано престъпление, като управител на фирма, лично и чрез фактическите действия на две физически лица, избегнала установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери, в общ размер 57 777,66 лв.,

Окръжен съд – Кърджали е наложил на Е.М. едно общо наказание за двете престъпления, а именно „лишаване от свобода“ за срок от 1 година, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от 3 години и 6 месеца, както и „глоба“ в размер на 500 лв. и „конфискация“ на лек автомобил, собственост на подсъдимата.

 Присъдата на съда не е окончателна и подлежи на обжалване и/или протестиране пред Апелативен съд – Пловдив.