Районна прокуратура-Кърджали предаде на съд обвиняем за закана с убийство и незаконно държане на боеприпаси в землището на с. Душка

17 Януари 2022 г.

 Районна прокуратура-Кърджали предаде на съд обвиняем за закана с убийство и незаконно държане на боеприпаси в землището на с. Душка

Днес, 17 януари 2022 г., Районна прокуратура-Кърджали внесе обвинителен акт спрямо Б.С., на 55 г. Той е предаден на съд за това, че на 30.11.2021 г. в землището на с. Душка, общ. Черноочене, обл. Кърджали, се заканил на другиго – на Е. А., с престъпление против неговата личност. Той отправил спрямо него закани с убийство с думите: “ще те убия“, „дай ми пушката, ще те убия“, „стой ще те застрелям, дай ми пушката“, и това би могло да възбуди основателен страх за осъществяването. Престъплението е квалифицирано по чл.144,ал.3 във вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

Б.С. е обвинен и за това, че на 30.11.2021 г. в землището на с. Душка, общ. Черноочене, обл. Кърджали, държал огнестрелно оръжие - винтовка/пушка/ и 8 броя боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има за това надлежно разрешение по Закона оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите  изделия - престъпление по чл.339,ал.1 от Наказателния кодекс.

На 30 ноември 2021 г. обвиняемият се намирал в землището на с. Душка, обл. Кърджали. Той бил обявен за общодържавно издирване. Б.С. носел войнишка мешка. А така също 8 броя боеприпаси и винтовка/пушка/ на рамото си. Той нямал разрешение за притежаването им. Б.С. се насочил към стопанска постройка за отглеждане на животни. Седнал близо нея, свалил пушката и войнишката мешка и ги оставил до себе си. Не след дълго на мястото пристигнал пострадалият Е.А., който отглеждал животни в постройката. Когато обвиняемият го видял, станал и насочил към него пушката, заредена с патрон. Е.А. успял да вземе оръжието. През това време Б.С. му се заканил с убийство с горепосочените заплахи и насочил към него нож. Е.Ч. успял да го избута, след което му взел ножа и завързал ръцете. Подаден бил сигнал в полицията, като пристигналите на място служители на МВР задържали Б.С.

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд-Хасково по друго досъдебно производство.

Предстои Районен съд-Кърджали да насрочи разпоредително заседание по делото.