Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа 34-годишен мъж за повреждане на кислородно-подаваща инсталация на болница в гр. Стара Загора

23 Ноември 2021 г.

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа 34-годишен мъж за повреждане на кислородно-подаваща инсталация на болница в гр. Стара Загора

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Ж.И. на 34 г., за това, че на 20.11.2021 г. в гр. Стара Загора в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ противозаконно е повредил чужда недвижима вещ – неподвижно закрепена към стените на сградата кислородно – подаваща инсталация, чрез смачкване на медна проводна тръба за кислород, като от същото са настъпили значителни вреди  - изтичане на неустановено към момента количество кислород - престъпление по чл.216 ал.5 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс.

Ж.И. забелязал, че по стена на сградата на УМБАЛ „Проф.д.р.Стоян Киркович“ е закрепена медна тръба, която решил да открадне. Хванал я с ръце и започнал да я дърпа и огъва, като така предизвикал повреда на кислородно – подаващата инсталация на болницата. Подаден и бил сигнал в полицията. Тръбата е била част от инсталация за кислород към Онкологичното отделение на болницата. Подаването на кислород не е било прекъснато, а спаднало само налягането, като пряка опасност за болните е нямало. Повредата е била отстранена.

Обвиняемият Ж.И. е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес, 23 ноември 2021 г., Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Той е бил осъждан и преди.