По обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора са осъдени двама обвиняеми за телефонни измами

16 Ноември 2021 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора са осъдени двама обвиняеми за телефонни измами

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора са осъдени М.Б., на 41 г., и 16-годишната П.П. Те са признати за виновни за това, че през периода от 05.08.2020 г. до 10.08.2020 г. в гр. Провадия, гр. Варна и гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, в съучастие с неустановено при разследването лице, представило се за длъжностно лице – полицейски служител, като помагачи, с цел да набавят за себе си и за другиго – неизвестния извършител, имотна облага, подпомогнали неустановеното при разследването лице да поддържа заблуждения у трима пострадали, че съдействат на полицията за залавяне на телефонни измамници и с това им причинили имотна вреда общо в размер на 11 548.65 лева. П.П. е извършила деянието като непълнолетна.

Районен съд-Стара Загора е наложил на М.Б. наказание от 3 г. лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим, а на П.П. – 1 години лишаване от свобода условно с 2 години изпитателен срок.

Съдебното заседание е проведено по реда на съкратеното съдебно следствие. Двамата са признали всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт.  

М.Б. и П.П. са били задържани при полицейска акция през август 2020 г. в гр. Хасково. Малко преди това е бил подаден сигнал от 86-годишна жена от гр. Стара Загора, че непознат мъж й се обадил по телефона и се представил за полицейски служител. Той казал, че банковите й спестявания са „застрашени“ от измамници и трябва да ги изтегли. Жената се уплашила. Тя отишла до банката, изтеглила парите си и ги предала пред дома си в гр. Стара Загора на П.П. Тя ги занесла на М.П. в гр. Хасково. В момента на предаването на парите двамата са били задържани от полицейски служители. По-късно е установена тяхната съпричастност и към други телефонни измами. 

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд-Стара Загора.