Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа български гражданин за опит за контрабанда на марихуана през ГКПП – Капитан Андреево

25 Октомври 2021 г.

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа български гражданин за опит за контрабанда на марихуана през ГКПП – Капитан Андреево

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем К.Д., на 45 г., за това, че на 24.10.2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с лек автомобил, марка „Порше Кайен“, без надлежно разрешително, е направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция, високорисково наркотично вещество – марихуана, с общо бруто тегло 2,820 килограма и на обща стойност 11 280 лева, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 24.10.2021 г. на ГКПП - Капитан Андреево, в посока от Република България към Република Турция, на трасе изходящи  леки автомобили и автобуси, се установил лек автомобил, марка „Порше Кайен", с български регистрационен номер, управляван от К.Д. Водачът бил сам в колата. Превозното средство било отклонено за извършване на щателна митническа проверка. При направената такава, в озвучителното тяло за ниските честоти (субуфер), митническите служители открили вакуумирани 19 броя полиетиленови пликове, в които имало суха зелена листна маса. При извършения полеви тест, сухата маса реагирала на марихуана. Наркотичното вещество е с общо бруто тегло 2,820 кг и е на стойност 11 280 лева.

По делото се извършват действия по разследването. Водачът на автомобила е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Предстои Окръжна прокуратура – Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К.Д.