По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден мъж на 2 години затвор за измама при продажба на автомобили от Италия

3 Август 2021 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден мъж на 2 години затвор за измама при продажба на автомобили от Италия

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден  А.К., на 36 г., за това, че в периода от 5.11.2017 г. до 3.02.2018 г., в Италия /гр. Емполи  и в гр. Колона ди Грило/ и в България, гр. Стара Загора, възбудил и поддържал у Н.Т. заблуждение,  че ще закупи за негова сметка пет броя автомобили на обща стойност 11 300 евро /22 001 левова равностойност/, като с това му причинил имотна вреда -  престъпление по чл. 209 ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Стара Загора е наложил на А.К. наказание от две години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим.

Спрямо А.К. е проведено задочно разследване по досъдебното производство, тъй като той изтърпява наказание по присъда на съд в Република Италия. Там спрямо А.К. са произнесени шест, влезли в сила,  присъди за измами на различни лица, свързани с внос на моторни превозни средства от Италия. Той използвал следната схема при измамите. Първоначално осъществявал контакт с лицата, като обикновено публикувал обяви в интернет, че продавал определен автомобил, за който посочвал, че се намира в Италия. Обяснявал, че колата можела да бъде доставена, след като  бъде заплатена от купувача. Получавайки уговорената сума, обвиняемият преустановявал връзката с измаменото лице, без да достави колата и да възстанови получените пари.

Присъдата не е влязла в законна сила и подлежи на обжалване.