Районна прокуратура - Хасково наблюдава досъдебно производство за подпомагане на 24 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

21 Юли 2021 г.

Районна прокуратура - Хасково наблюдава досъдебно производство за подпомагане на 24 граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Ивайловград наблюдава досъдебно производство за престъпление по чл.281, ал.2, т.4 и т. 5, вр. ал.1 от Наказателния кодекс - за това, че на 20.07.2021 г., в землището на с. Планинец, общ. Ивайловград, обл. Хасково, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване на транспорт, на 24 граждани на Афганистан да преминат през страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил, марка„Форд Транзит“, с български регистрационен номер.

На 20.07.2021 г. около 14,50 ч. в землището на с. Планинец граничните служители на ГПУ-Крумовград и на ГПУ-Ивайловград извършили проверка на товарения автомобил, управляван от Б.Д.,на 24 г. В товарното помещение на колата били открити 24 граждани на Афганистан.

Установено е, че същия ден чужденците влезли в България от Гърция в землището на село в община Ивайловград. Продължили да се движат пеша и в района на с. Покрован, обл. Ивайловград, изчакали пристигането на товарния автомобил,  управляван от Б.Д.  Чужденците трябвало да бъдат откарани до гр. София.

Б.Д. е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Ивайловград.