По бързо производство на Районна прокуратура – Хасково e осъден 55-годишен мъж за подпомагане на сирийци да преминат незаконно през страната

20 Юли 2021 г.

По бързо производство на Районна прокуратура – Хасково e осъден 55-годишен мъж за подпомагане на сирийци да преминат незаконно през страната

Днес, 20 юли 2021 г., по бързо производство на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград е осъден И.Б., на 55 г., за това, че на 16.07.2021 г., на автомагистрала „Марица“, в землището на гр.Любимец, обл. Хасково, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване на транспорт, на 8 чужди граждани да преминат през страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – автомобил, марка „Крайслер“ – престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 и т.5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Свиленград е наложил на И.Б. наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години, както  и глоба в размер на 5 000 лв. Подсъдимият е признал вината си. Присъдата е по споразумение, одобрено от Районен съд – Свиленград. 

Бързото производство на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград е приключило само пет дни след извършване на престъплението. 

На 16.07.2021 г., около 19 часа, на автомагистрала „Марица“, в землището на гр.Любимец, служителите на ОД на МВР Хасково  спрели за проверка автомобил, марка „Крайслер“, управляван от И.Б. В автомобила пътували 7 мъже и една жена, граждани на Сирия, които били без документи за самоличност. Установено е, че по-рано същия ден, чужденците влезли в България от Турция, в землището на с. Капитан Андреево, общ.Свиленград.  Наблизо ги чакал И.Б., който управлявал микробуса. Той трябвало да ги закара в гр.Харманли. Чуждите граждани са настанени в миграционен център.

Определението на Районен съд – Свиленград е окончателно.