По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа мъж, обвинен за купуване на гласове за парламентарните избори

13 Юли 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа мъж, обвинен за купуване на гласове за парламентарните избори

Под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора - Териториално отделение – Казанлък е образувано и се провежда разследване по досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите.

С. И. е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 28.06.2021 г. до 9.07.2021 г. в гр. Павел баня, обл. Стара Загора, организирал предлагането на имотна облага, като възложил на З.А. да му намери хора  /лица, с цел да бъдат склонени да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия срещу заплащане/, както и да изготви списък на тези лица, съдържащ имената им, с цел впоследствие, в деня на изборите за Народно събрание на 11.07.2021 г., да упражнят избирателното си право, посочвайки определен номер в бюлетината - престъпление по чл. 167 ал. 3 от Наказателния кодекс.

Активната работа по разследването продължава, като до момента са извършени множество действия – претърсвания и изземване на веществени доказателства, разпити на свидетели и приобщаване на писмени доказателства.

С.И. е задържан за срок от 72 часа с оглед внасяне на искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура – Стара Загора и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на престъплението и на извършителя му, който е осъждан. 

Определението на съда не е влязло в законна сила и подлежи на обжалване.