Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа мъж за купуване на гласове за парламентарните избори на 4. 04. 2021 г.

12 Юли 2021 г.

Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа мъж за купуване на гласове за парламентарните избори на 4. 04. 2021 г.

Под ръководството и надзора на Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение - Харманли е образувано и се води досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите .

На основание събрани доказателства, Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение - Харманли привлече като обвиняем Н.Т. за това, че в периода 15.03.2021 г. до 04.04.2021 г., в населено място в община Харманли, при условията на продължавано престъпление предложил и дал на четири лица имотна облага - парична сума на обща стойност 910 лева, с цел да ги склони да упражнят правото си на глас в полза на определена политическа партия на проведените на 04.04.2021 г. избори за Народно събрание - престъпление по чл.167 ал.2 вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Досъдебното производство е образувано на 3.07.2021 г. при условията на неотложност от полицейските служители на РУ-Харманли и ОД на МВР-Хасково, които  извършили претърсване и изземване в две постройки, находящи се в бивш стопански двор на с. Рогозиново, общ. Харманли. При извършените първоначални действия по разследването в една от постройките е била открита тетрадка с изписани в нея имена на български граждани.

В хода на производството са извършени множество действия по разследването – разпити на свидетели, включително на 4 лица пред съдия, претърсвания и изземвания, разпознавания, изготвена е експертиза. По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който обвиняемият е предложил на четирима от тях и им е дал различни суми пари, за да гласуват за конкретна политическа партия на проведените на 4.04.2021 г. парламентарни избори.

Н.Т. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Действията по разследването продължават.