Съобщение на Районна прокуратура – Пловдив за започнато досъдебно производство за изборни нарушения на предишните парламентарни избори

3 Юли 2021 г.

Съобщение на Районна прокуратура – Пловдив за започнато досъдебно производство за изборни нарушения на предишните парламентарни избори

Във връзка със запитвания от медии ви уведомяваме, че на 2.07.2021 г., дежурен прокурор от Районна прокуратура – Пловдив е бил уведомен по телефона за започнато при условията на неотложност досъдебно производство по чл. 167 ал.3 от Наказателния кодекс – за това, че неустановено лице е предлагало на другиго имотна облага с цел да го склони и упражни избирателното си право в полза на определен кандидат.

Устно са били докладвани данни за евентуални нарушения на предишните проведени избори, на 4.04.2021 г., с които предстои прокуратурата да се запознае в пълнота. Към момента категорично сме установили, че не се касае за данни относно предстоящите избори на 11.07.2021 г. Официално уведомително писмо за започване на досъдебното производство в Районна прокуратура – Пловдив не е постъпвало.  

Днес, на 3.07.2021 г., дежурният прокурор от Районна прокуратура – Пловдив е бил уведомен за извършени претърсвания в търговски обект в гр. Пловдив, в квартал „Столипиново“, с оглед последващото им одобрение от Районен съд – Пловдив. След запознаване с протоколите е установено, че се касае за иззети различни вещи, сред които два броя тефтери и един брой тетрадка, със съдържанието, на които предстои прокуратурата да се запознае, пари – 330 лева, 50 евро, 160 турски лири и 5 паунда, 11 броя стъклени дамаджани с вместимост 5 литра, съдържащи течност с миризма на алкохол, както и 52 чифта маратонки от различни марки.

Прокуратурата е изискала от МВР всички материали, събрани до момента в хода на разследването да бъдат докладвани в прокуратурата с оглед преценка за последващи процесуални действия и указания по хода на разследването.