Районна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем и задържа 56-годишен мъж за подпомагане на граждани от Афганистан да преминат незаконно през страната

31 Май 2021 г.

Районна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем и задържа 56-годишен мъж за подпомагане на граждани от Афганистан да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура - Хасково - Териториално отделение - Свиленград привлече като обвиняем С.Х., на 56 г., за това, че на 28.05.2021 г., в гр. Свиленград,  с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване на транспорт, на 27 чужди граждани да преминат през страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство - автомобил, марка „Фолксваген Транспортер“ – престъпление по чл. 281 ал.2 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 28.05.2021 г., към 21,30 ч., в гр. Свиленград, обл. Хасково, полицейски служители от ГПУ – Ново село, извършили проверка на микробус, марка „Фолксваген Транспортер“, управляван от обвиняемия С.Х. В автомобила са пътували 27 мъже, граждани на Афганистан. Четирима от тях били под 16-годишна възраст. Установено е, че по-рано същия ден, чужденците влезли в България от Гърция, през река Марица, в землището на с. Генералово, общ. Свиленград.  Наблизо ги чакал С.Х., който управлявал микробуса. Чужденците се качили в автомобила.  Обвиняемият е трябвало да ги закара в гр. София, като за целта щял да получи възнаграждение. Чуждите граждани са настанени в миграционен център.

Обвиняемият С.Х. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор. По бързото производство се извършват следствени действия под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.