Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа двама мъже и една жена за държане и разпространение на хероин за близо 30 000 лева 

10 Февруари 2021 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми и задържа двама мъже и една жена за държане и разпространение на хероин за близо 30 000 лева 

 

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми  К.Й., на 42 г., и 33-годишната М.К., за това, че на 8 февруари 2021 г., в гр. Пловдив и гр. Септември, обл. Пазарджик, придобили и държали с цел разпространение  високорисково наркотично вещество - хероин с нетно тегло 988,74 грама, на стойност около 30 000 лева – престъпление по чл. 354а ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от наказателния кодекс.

Като обвиняем е привлечен и С. Д., на 47 г., за това, че на 8 февруари, в гр. Септември, обл. Пазарджик, без надлежно разрешително е разпространил на М.К. и К.Й. високорисково наркотично вещество – горепосочения хероин –  престъпление по чл. 354а ал.1 от Наказателния кодекс.

На 8 февруари 2021 г., около 16,30  ч., край гр. Пловдив, при провеждане на Специализирана полицейска операция на ОД на МВР – Пловдив срещу наркоразпространението,  служители на отдел „Криминална полиция“ и сектор „Пътна полиция“, спрели последователно за проверка лек автомобил, марка БМВ, управляван от 42-годишния К.Й., както и  таксиметров автомобил, марка  „Дачия“, в който пътувала 33-годишната М.К.  При извършен личен обиск в дрехите на жената били намерени две пресовки хероин, с общо тегло 988, 74 грама, чиято стойност е около 30 000 лева.  Установено е още, че М.К. първоначално пътувала в колата на К.Й., след което се прехвърлила в случайно наето такси в гр. Пазарджик. Двамата обвиняеми се движели от гр. Септември към гр. Пловдив. В условията на неотложност е последвал обиск в жилището, обитавано от К.Й. и М.К. в гр. Пловдив, откъдето са били иззети мобилни телефони. В хода на разследването полицейските служители установили и лицето, от което обвиняемите придобили хероина – 47-годишният обвиняем С.Д. Той  живеел в гр. Септември. Извършено било претърсване в къщата и в магазина му в града, където са били открити и иззети устройство за изградено видеонаблюдение, мобилен телефон и електронна везна със следи от хероин.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Пловдив да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.