Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора: Извършителите на грабежите в Старозагорско са в ареста и в затвора, както обещахме на пострадалите възрастни хора

28 Декември 2020 г.

Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора: Извършителите на грабежите в Старозагорско са в ареста и в затвора, както обещахме на пострадалите възрастни хора

Йовка Николова, "Старозагорски новини"

Дичо Атанасов е завършил специалността "Право" във Висшия институт на МВР в София. Като магистрат има 28 години стаж. Работил е като следовател, военен прокурор и зам.-окръжен прокурор в Окръжна прокуратура - Стара Загора. През ноември 2014 г. е избран от ВСС за окръжен прокурор на Стара Загора, а тази година, през месец юни, е избран втори мандат за административен ръководител на същата прокуратура

– Прокурор Атанасов, тази година Вие бяхте избран от ВСС за втори мандат за окръжен прокурор на Стара Загора. Какви са Вашите приоритети на работа?

– В концепцията си, както и на изслушването пред членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, изложих основните си приоритети в работата на Окръжна прокуратура – Стара Загора, за следващите пет години. Те са няколко, като накратко ще го споделя и пред вас. Една от основните ми цели е подобряване на срочността на разследването, както и трайното намаляване на броя на върнатите от съда дела. При нас е много малък процентът на влезлите в законна сила оправдателни присъди, така че тази тенденция ще я запазим. Приоритет на Окръжна прокуратура – Стара Загора, както и на моите колеги в района, е активното противодействие на битовата престъпност.

– В такъв случай ще Ви попитам дали специализираните полицейски операции помогнаха за намаляване на кражбите, грабежите, измамите, незаконната сеч в малките населени места в област Стара Загора?

– Тези престъпления намаляха след проведените специализирани полицейски операции през последните месеци. По-малко станаха кражбите, грабежите, незаконната сеч. За нас е важно да се справим с битовата престъпност, за да са спокойни и сигурни, както казва главният прокурор, възрастните хора, които живеят в малките населени места.

– Какво се случва с разследването за убийството на възрастния мъж в с. Дъбово, който бе открит мъртъв в дома си, а по-късно стана ясно, че е заради грабеж на 20 лева?

– Преди няколко дни в с. Дъбово, общ. Мъглиж, бе извършено изключително брутално убийство на 74-годишен възрастен мъж, като версията на разследването е, че престъплението е извършено заради грабеж на 20 лева. Веднага след като получихме сигнали, ние сформирахме екипи с колегите от ОД на МВР – Стара Загора, и благодарение на нашата обща и бърза работа за 24 часа установихме извършителя на деянието, след което повдигнахме обвинение за грабеж, придружен с убийство. Обвиняемият вече е задържан от съда с постоянна мярка, а по делото предстоят да бъдат проведени необходимите процесуални-следствени действия – назначаване на съответните експертизи, провеждане на разпити на лица и др. С бързо разследване и екипната работа с колегите от МВР успяхме за кратко време да разкрием не само това престъпление, но и другите грабежи над възрастни хора в Старозагорско.

– Успяхте ли вече да приключите разследването за грабежа спрямо пенсионер в с. Енина, общ. Казанлък, който, доколкото си спомням, бе посетен от Ваши колеги магистрати и полицаи?

– По случая ние вече внесохме обвинителен акт в съда срещу двамата извършители. И този грабеж бе разкрит бързо благодарение на бързите и координирани действия на служителите на Районното управление на МВР в Казанлък и на Районната прокуратура в Казанлък. Делото приключи в рамките на двумесечния срок. Спрямо обвиняемите е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Безкомпромисни сме към лица, които тормозят възрастните хора. Те не заслужават да бъдат тормозени, заплашвани и ограбвани. Нека припомня, че през април 2020 г. 88-годишна пенсионерка бе ограбена от двама непознати в дома си в с. Дъбово. Те бяха задържани за часове, след което беше внесен обвинителен акт и двамата вече са осъдени. Всеки един от тях е с наложено от съда ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначален „строг“ режим. Присъдата е влязла в законна сила. Пред обществото и пред пострадалите възрастни хора ние обещахме да се справим бързо с тези разследвания и да изправим виновните пред съда, което и направихме.

– По колко бързи производства работихте през тази година?

– През 2020 г. от Окръжна прокуратура – Стара Загора, са наблюдавани и решени 14 бързи производства за разпространение на наркотици, подкупи и грабежи, като следва да се отбележи, че компетентността на окръжните прокуратури съгласно чл. 35 от НПК е за по-тежки престъпления, чието разследване изисква извършване на по-голям брой процесуални действия и изготвяне на по-сложни експертизи. В Окръжна прокуратура – Стара Загора, институтът на бързото производство се прилага без изключение при наличието на възможност. Следва да се отбележи, че около 70% от внесените досъдебни производства в съда са в рамките на до осем месеца.

– Как се справяте с водачите, които управляват моторните превозни средства след употреба на алкохол или наркотици и нужни ли са по-строги наказания за тях?

– Наказателните производства за престъпления, касаещи управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, са от компетентността на районните прокуратури. Разследването по такива досъдебни производства приоритетно се извършва под формата на бързи производства, което води до налагане на съответно наказание по НК с окончателен съдебен акт в рамките на около един месец. По отношение на необходимостта от по-строги наказания за такива деяния изцяло споделям направеното от главния прокурор предложение за законодателни промени, съобразно които при шофиране с над 1.2 промила алкохол или след употреба на наркотици да се пристъпва към конфискация на автомобила, независимо чия собственост е той.

– Нашият град Стара Загора се намира по пътя към морето и често в района на автомагистрала „Тракия“ стават тежки пътни произшествия. Какво се случи с разследването за катастрофата с товарния камион, чийто шофьор през юли се удари в мантинелата и причини по непредпазливост смъртта на петима мъже и жени от преминаващи други автомобили?

– Това е тежката катастрофа от 12 юли 2020 г. на автомагистрала „Тракия“ в района на Чирпан. Образувано е досъдебното производство за това, че при управление на моторно превозно средство са били нарушени правилата за движение по пътищата, в резултат на което е била причинена по непредпазливост смъртта на пет лица. Разследването не е приключило. До момента са извършени множество процесуални действия – разпознаване на пострадали лица, разпити на пострадали и свидетели – очевидци, назначени и изготвени са множество съдебно-медицински експертизи, химически и токсикохимически експертизи. Назначени са и автотехническа експертиза и техническа експертиза на моторното превозно средство – камиона, причинил пътнотранспортното произшествие, като същите все още не са изготвени, заради което не е приключило и разследването. Едва след тяхното изготвяне ще се извърши анализ на всички събрани доказателства с оглед установяване на причините за катастрофата и наблюдаващият прокурор ще се произнесе.

– Какво се случва с разследването по делото за болницата в Раднево?

– Ръководеното от Окръжна прокуратура – Стара Загора, разследване за безстопанственост, длъжностно присвояване и пране на пари, извършени от лица, работещи в МБАЛ „Доктор Димитър Чакмаков“ – Раднево, все още не е приключено. Знаете, че то се отличава с особена фактическа и правна сложност. Проведени са множество разпити, извършени са множество експертизи, към наказателна отговорност са привлечени четири лица, едно от които – управител на болницата, приобщени са материали – документи в голям обем. Предстои изготвяне на графологични експертизи, а след тях и на икономическа експертиза и тогава ще бъдат прецизирани обвиненията на обвиняемите и те ще бъдат предадени на съд.

– Прокурор Атанасов, какво е обяснението за причините за последното тежко убийство в Стара Загора, когато останките на мъж бяха открити в контейнер за боклук?

– Извършваме разследване, което уверявам ви, че ще изясни причините за тази трагедия. На 14 декември беше получен сигнал за намерени човешки крайници в найлонов пакет в контейнер за отпадъци в квартал „Трите чучура“. От извършения оглед на местопроизшествието бе установено, че в найлоновия чувал се намират ляв и десен горен човешки крайник (мишници и предмишници) без китки, като вследствие на бързите и адекватни оперативно-издирвателни мероприятия, проведени от органите на МВР под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора, в рамките на 12 часа бе установена самоличността на пострадалия и на евентуалния извършител на престъпното деяние. Благодаря на директора на ОД на МВР – Стара Загора, и на полицейските служители за изключително добрата и ефективна съвместна работа.

– Как работите в условията на пандемия?

– Към настоящия момент работният процес в Окръжна прокуратура – Стара Загора, и в Следствения отдел протича нормално при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Създадена е организация за приемане на молби, жалби, сигнали, искания и всякакъв вид кореспонденция както по електронна поща и факс, така и на обособено работно място за административно обслужване на принципа – „всичко на едно гише“. То се намира на лесно достъпно за гражданите помещение в административната сграда. Предоставена е възможност на гражданите и организациите да изискват информация или справки по телефона за регистрирани прокурорски преписки и тяхното движение, когато са страни по тях.

– Увеличават ли се делата за нарушена карантина?

– Досъдебните производства за престъпления за нарушена карантина са от компетентност на районните прокуратури. Мога да посоча, че в Окръжен съдебен район – Стара Загора, до 30.11.2020 г. са били образувани общо 144 досъдебни производства, от които през месец ноември са образувани едва пет броя, което е безспорен индикатор, че тези дела намаляват.

– Нуждаете ли се от законодателни промени, за да бъде по-улеснена работата на прокуратурата?

– Нужда от такива промени има, като в тази връзка от главния прокурор бяха направени предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за това не всяко формално нарушение в процеса на събиране на доказателства да води до тяхната негодност, а това да се случва само когато е налице съществено нарушение на правилата или има съмнения за достоверността им, както и за опростяване на обвинителните актове и също очевидните фактически грешки в обвинителните актове да се оправят устно още в разпоредителното заседание.

– Какво си пожелавате за следващата година?

– Здраве, да продължим да работим успешно, защото хората очакват от прокуратурата бързо и качествено разследване и справедливост!