По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 35-годишен мъж за кражба на катализатор

7 Декември 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 35-годишен мъж за кражба на катализатор

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.Я., на 35 г., привлечен като обвиняем за това, че  на  27.11.2020 г. в гр. Стара Загора, в условията на повторност по смисъла на чл.28 ал.1 НК в немаловажен случай, чрез използване на техническо средство, отнел чужда движима вещ (катализатор на лек автомобил „Мерцедес ЦЛК 230“) от владението на собственика, без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвои – престъпление по чл.195 ал.1, т.4 и т.7, вр.чл. 194 ал.1, вр.чл.28 ал.1 от Наказателния кодекс.        

До момента е установено, че обвиняемият И.Я. на 27.11.2020 г. бил в гр. Стара Загора, където решил за пореден път да открадне катализатор за лек автомобил. От паркиран лек автомобил „Мерцедес ЦЛК 230“ обв. И.Я. демонтирал катализатора, поставил го в своя автомобил и напуснал местопроизшествието. Действията на обвиняемия били забелязани от свидетел, който веднага подал сигнал в полицията, като продиктувал регистрационния номер на автомобила на И.Я.  Малко след това И.Я. бил спрян след преследване от полицейски служители, като катализатора бил открит в автомобила, а обвиняемият задържан.

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан за умишлени престъпления от общ характер. Деянието на 27.11.2020 г. е извършено в условията на повторност, в изпитателния срок на предходно наказание.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че И.Я. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Определението на Районен съд – Стара Загора подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Стара Загора.