По досъдебно производство на Районна прокуратура – Свиленград са осъдени двама мъже за подпомагане на граждани от Афганистан и Сирия незаконно да преминат през страната

2 Октомври 2020 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Свиленград са осъдени двама мъже за подпомагане на граждани от Афганистан и Сирия незаконно да преминат през страната

По досъдебно производство на Районна прокуратура – Свиленград са осъдени Т.Д., на 52 г., и Д.Г., на 49 г., за това, че с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали чрез осигуряване на транспорт на 9 чужди граждани, да преминат през страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 т.4 и т.5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, като спрямо Д.Г. обвинението е и за това, че е действал като помагач на Т.Д.

По споразумение на прокуратурата и защитата на обвиняемите, одобрено от Районен съд – Свиленград, на Т.Д. е наложено наказание от 1 година „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и „глоба“ в размер на 5 000 лева, а на Д.Г. е наложено наказание от 11 месеца „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от три години и „глоба“ в размер на 3 500 лева. В полза на държавата е отнето и моторното превозно средство, използвано за извършване на престъплението.

На 10 юли 2020 г., към 18,30 ч., служители на „Гранична полиция“ са задържали в землището на с. Момково, общ. Свиленград, обл. Хасково,  9 чужди граждани от Сирия и Афганистан, като едно от лицата не било навършило 16-годишна възраст. В близост до тях са били установени българските граждани Т.Д. и Д.Г., както и микробус, марка „Мерцедес“, с българска регистрация. Установено е, че чужденците влезли в България през „зелена граница“, в района на гранична пирамида, в землището на гр. Свиленград.  Наблизо чакал микробус, управляван от Т.Д., в който чуждите граждани се качили. Автомобилът се насочил към с.Момково, общ. Свиленград, като пред него се движил мотор, управляван от Д.Г. Чужденците трябвало да стигнат до гр. Харманли, обл. Хасково.  След като са установени, те са били настанени в Миграционен център. 

Определението на Районен съд – Свиленград е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.