Галина Андреева, прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив: Не бива да допускаме диктатура на войнстващата некомпетентност*

26 Август 2020 г.

Галина Андреева, прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив: Не бива да допускаме диктатура на войнстващата некомпетентност*

Заставам днес тук пред Вас като човек, който работи повече от 15 години в системата на Прокуратурата. Смея да твърдя, че го правя честно, само в изпълнение на закона, с чиста съвест и със сърце. Като огромна част от хората, с които ежедневно работя, като огромна част от всички  нас. Именно и затова знам, че насажданото напоследък отношение към институцията, от която съм част, може да доведе до това, че да ни демотивира, а може да предизвика и омерзение за съжаление не такова като в разказ на Селинджър. Именно затова няма да го допуснем и се надявам, че няма да се случи. Очевидно е, че трябва да има удобен виновник за това, което се случва  в страната ни, за това, което се случва на всеки човек. Днес този удобен виновник сме ние, защото работим. А утре?

Вярвам, че като представители на съдебната власт сме призвани да допринасяме за утвърждаване върховенството на закона и го правим с всички възможности, които са ни предоставени именно от закона и неговите рамки.

Умишленото насаждане на недоверие към прокуратурата си поставя обратната цел. Върховенство на закона не се гради със злонамерено рушене на институциите. Всички ние си задаваме въпроса защо никой от желаещите реформа и високоговорещите за тази реформа не казват каква ще е тя?

Kакво би постигнало целеното според много от нас "изваждане" в кавички на прокуратурата от съдебната власт? Повече независимост? Не вярвам да е това. Защо никой от желаещите реформа не обясни как това ще се случи с поставянето на прокуратурата на подчинение на изпълнителната власт? Това ли е начинът за постигане на повече независимост? Не е това.

А независимостта е изключително важна за нашата работа, защото когато тя бъде накърнена, в опасност ще бъде един от основните принципи на правовата държава – разделението на властите, изискващ съществуването на ефективен механизъм, възпрепятстващ съсредоточаването на много функции в една власт. Вярвам, че от подобно съсредоточаване ще пострада не само независимостта на прокуратурата. Тя не е самоцел. От подобно съсредоточаване ще пострада всеки български гражданин, който вярва в тази независимост, който разчита на нея, когато това му се наложи.

Именно заради това, въпреки хулите и въпреки омерзението, ние сме длъжни да отстоим своята независимост. И ако перифразирам една от основните характеристики, придавани от теорията на същата правова държава – не бива да допускаме диктатура на мнозинството, на войнстващата некомпетентност, само защото то е по-гласовито.

 

*Позицията на прокурор Галина Андреева е представена на Националното съвещание “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”, провело се на 24.08.2020 г.