Апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов: Апелативна прокуратура – Пловдив извършва проверки в социални домове във връзка с мерките за ограничаване на коронавирусната инфекция

20 Август 2020 г.

Апелативният прокурор на Пловдив Тодор Деянов: Апелативна прокуратура – Пловдив извършва проверки в социални домове във връзка с мерките за ограничаване на коронавирусната инфекция

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди извършване на проверка съвместно с Агенцията за социално подпомагане и РЗИ в Специализираните институции за предоставяне на социални услуги – Домове за стари хора  и Домове за деца лишени от родителски грижи на територията на апелативен съдебен район – Пловдив.

Това съобщи на брифинг днес, 19 август 2020 г., Тодор Деянов, апелативен прокурор на гр. Пловдив.

Проверките ще бъдат извършени във всички специализирани институции за социални услуги на територията на окръжните прокуратури в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Смолян.  Те се извършват по реда на надзора за законност и в изпълнение на указанията на Върховна административна прокуратура. Целта е да установи какви мерки са взети за ограничаване на заразяването с коронавирусна инфекция, като ще се изискват документи за броя на наличните болнични легла, както и дали е необходимо да бъдат разкрити нови. Срокът за приключване на проверката е до 31 август 2020 г.

Това е втората такава проверка, като през май месец приключи първата, и не бяха установени закононарушения, но с оглед ва факта, че се касае за рискова група от хора, е разпоредена и новата, втора проверка.

Апелативният прокурор Тодор Деянов допълни, че делата за нарушаване на противоепидемичните мерки  за ограничаване на разпространението на коронавируса се взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.  

За периода от 17 март 2020 г. до 14 август 2020 г. са били образувани общо 792  досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Те са на територията на апелативната зона, която включва прокуратурите в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Основната част от тези дела са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваване, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г., за цялата територия на Република България – престъпление по чл. 355 ал. 2 от Наказателния кодекс, както и делата за нарушаване на противоепидемичните правила, регламентирани в точка I.5 на Заповед РД -01-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването за преустановяване провеждането на всякакъв вид масови мероприятия. Образувани са били и досъдебни производства са за допускане на клиенти в ресторант и във фитнес зала – престъпление по чл. 355 ал. 2 от Наказателния кодекс, както и  досъдебни производства са за предаване на невярна информация или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога – престъпление по чл. 326 от Наказателния кодекс. 

516 от досъдебните производства са приключили, а 276 са на производство.

"Най-много образувани досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки са образувани в Районна прокуратура – Пловдив – 144, като знаете, че по едно от делата имаше ефективна осъдителна присъда за неспазване на карантината от гражданин от гр. Пловдив, който се бе върнал от чужбина – осъден е на три месеца затвор и 10 000 лева глоба", уточни Тодор Деянов. В Районна прокуратура – Пазарджик са образувани 100 досъдебни производства, в РП- Стара Загора – 72, в РП- Хасково – 68, в Рп-Асеновград – 29, в РП- Смолян – 28, в РП- Крумовград и РП. Момчилград, съответно – 14 и 27 броя. 

  След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.