Декларация на Районна прокуратура - Крумовград

13 Юли 2020 г.

Декларация на Районна прокуратура - Крумовград

Категорично възразяваме срещу опитите Прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противопоставяния.

Прокуратурата на Република България е неделима част от независимата

съдебна власт. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.

Принципът на разделението на властите и на независимостта на съдебната власт изключват стремежи на Прокуратурата да бъде оказвано нерегламентирано влияние и натиск. Тези принципи са гаранция срещу желания на различни субекти за поставянето на Прокуратурата под контрол.

Функцията за повдигане на обвинения на лицата, извършили престъпления, е от изключителната компетентност на Прокуратурата. Само и единствено наблюдаващите конкретните дела прокурори, на базата на събраните доказателства, на закона и на своето вътрешно убеждение, решават кой да бъде привлечен към наказателна отговорност. Никоя друга институция, държавен орган, политически субект или лице, няма право и не следва да се намесва в тази суверенна прокурорска дейност.

Изказваме своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата на Република България прокурори, следователи и съдебни служители, които честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения.

Прокурорите са тези, които, заедно с останалите правоохранителни органи, стоят на пътя на престъпността и се борят за защита на правата и интересите на всички български граждани.

Призоваваме всички институции, политически субекти и медии към отговорно поведение !

Нека всички заедно да градим държавността, да спазваме разделението на властите и да уважаваме българските закони и институции !