Съобщение на Районна прокуратура – Пловдив по повод постановление на наблюдаващ прокурор от 12 юни 2020 г. за привличане на обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда на футболен привърженик

17 Юни 2020 г.

По повод запитване  от журналисти ви уведомяваме, че на 12 юни 2020 г., наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Пловдив е съставил постановление за привличане в качеството на обвиняем спрямо А.Д.

По повод запитване  от журналисти ви уведомяваме, че на 12 юни 2020 г., наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура – Пловдив е съставил постановление за привличане в качеството на обвиняем спрямо А.Д., на 29 г., във връзка със събрани доказателства по досъдебно производство за това, че  на 25.05.2020 г., в гр. Пловдив, по хулигански подбуди е причинил на К. К., на 17 г., лека телесна повреда, изразяваща се в порезна рана в областта на лицето и ръката, които са довели до разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и чл. 129 от НК – престъпление по чл. 131 ал. 1, т. 12 вр. с чл. 130 ал. 1 от Наказателния кодекс.   Разследването е възложено на следовател от Окръжен следствен  отдел към Окръжна прокуратура – Пловдив.

Предстои на А.Д. да му бъде предявено съставеното постановление за привличане на обвиняем и да се проведе разпит в това качество, като за целта се спазят предвидените срокове в Наказателно-процесуалния кодекс за организиране на неговата защита.  

На 25 май 2020 г., пред заведение в гр. Пловдив, е възникнал скандал между две компании. В едната от тях били десетина привърженици на футболен отбор в града, а в другата граждани, сред които имало и двама полицейски служители. Постановлението за привличане към наказателна отговорност е спрямо единия от тях – А.Д. Полицейските служители не са били на работа и не изпълнявали служебни задължения. Първоначално между двете групи били разменени словесни реплики, които прераснали във физическа разправа. При скандала е пострадал К.К., на 17 г., който е бил в компанията на футболните привърженици. Установено е, че на К.К. е била причинена телесна повреда, изразяваща се в порезна рана в областта на лицето и ръката. Извършват се процесуално –следствени действия по досъдебното производство.  Срокът за приключване на разследването е двумесечен.