По бързо производство на Районна прокуратура – Свиленград е осъден турски гражданин, превел незаконно през границата на страната сириец

12 Юни 2020 г.

Днес, 12 юни 2020 г., по бързо производство на Районна прокуратура – Свиленград е осъден Р.А., на 46 г., турски гражданин, за  това, че на 9.06.2020 г., през ГКПП - Капитан Андреево – шосе

 

Днес, 12 юни 2020 г., по бързо производство на Районна прокуратура – Свиленград е осъден Р.А., на 46 г., турски гражданин, за  това, че на 9.06.2020 г., през ГКПП - Капитан Андреево – шосе, превел през границата на страната, от Република Турция в Република България, сирийски гражданин, без разрешение на надлежните органи, като за превеждането е използван товарен автомобил с турска регистрация  - престъпление по чл. 280 ал. 2 т. 3 и т. 4 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

По споразумение на прокуратурата и на обвиняемия, одобрено от Районен съд – Свиленград, на Р.А. е наложено наказание от 1 година и 4 месеца „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 10 000 лева.  

Установено е, че на 9.06.2020 г., Р.А. управлявал товарен автомобил в посока от Турция към България. Малко преди турския граничен пункт в камиона се качил сирийският гражданин. Той се укрил на осите на товарния автомобил. При преминаване през ГКПП-Капитан Андреево сириецът е бил открит и задържан от служители на „Гранична полиция“.

По делото е установено, че Р.А. и сирийският гражданин се познавали от около три месеца. Двамата имали предварителна уговорка в удобен момент да преминат границата с България. Сириецът искал Р.А. да му помогне, като го закара нелегално с товарния автомобил до Германия.

Определението на Районен съд – Свиленград е окончателно.