По протест на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден 52-годишен мъж за замърсяване на почвата от струпване на торови продукти

4 Юни 2020 г.

По внесен протест на Районна прокуратура – Стара Загора, Окръжен съд – Стара Загора е осъдил на глоба от 5 000 лева - И.И., на 52 г.

 

По внесен протест на Районна прокуратура – Стара Загора, Окръжен съд – Стара Загора е осъдил на глоба от 5 000 лева - И.И., на 52 г., за това, че  в периода 16.06. 2016 г. до 21.09.2017г, в с.Маджерито, общ.Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, отглеждайки 96 броя говеда, 3 бивола и 4 овце /общо 103 броя животни/ и складирайки в парцел на същото село и върху публична общинска земя /две улици, намиращи се южно и северно от горния имот/, отпадъчни животински продукти – торов разпад, без да има изградени съоръжения за отвеждане или събиране на инфилтрата, замърсил подземните води и почвата в имота си и съседните му с нитрати и органични вещества и патогенни микроорганизми и спорови анаероби, като с това ги прави опасни за хората, животните и растенията както следва - престъпление по чл. 352 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че И.И. отглеждал животни в стопанска постройка, като складирал торови продукти на улицата. Няколко пъти са му били съставяни актове за нарушенията, като той продължавал да оставя отпадъците на пътя. Освен това животновъдния обект бил изградена без да е съобразена с изискванията за санитарно-хигиенно отношение и  ветеринаро-медицинските изисквания. В този си вид същата е опасна за здравето, хигиената, чистотата и спокойствието на живущите в близост.

Първоначално И.И. е бил оправдан от Районен съд – Стара Загора, като прокуратурата е внесла протест и Окръжен съд – Стара Загора е наложил глоба спрямо И.И.