След предприети незабавни действия по установяване на извършител на грабеж над възрастен пенсионер в с. Браница, обл. Хасково, е задържан и привлечен като обвиняем 32-годишен мъж

12 Май 2020 г.

На 9 срещу 10 май 2020 г., към полунощ, в с. Браница, общ. Харманли, обл. Хасково, е бил извършен грабеж в дома на 78-годишен пенсионер. Той е бил нападнат от млад мъж, който прескочил оградата на къщата и се скрил в двора, за да го изчака да излезе.

 

На 9 срещу 10 май 2020 г., към полунощ, в с. Браница, общ. Харманли, обл. Хасково, е бил извършен грабеж в дома на 78-годишен пенсионер. Той е бил нападнат от млад мъж, който прескочил оградата на къщата и се скрил в двора, за да го изчака да излезе. Когато видял, че възрастния мъж отворил вратата и тръгнал към двора, извършителят се приближил и хвърлил върху главата му тъмно на цвят одеяло.  Той съборил пострадалия на земята, притиснал го, започнал да му нанася удари с юмруци и ритници по главата и тялото и завързал ръцете му с въже, намерено на двора. След това влязъл в стаята на първия етаж на къщата. Там намерил портфейл с 220 лева в него, взел го и избягал. Прибрал се в дома си в с. Браница, като парите били скрити под килима в една от стаите. Пострадалият успял да се изправи и отишъл до близката къща, за да  потърси за помощ. Съседите развързали ръцете му.

На 10 май 2020 г., към 00,51 часа, е бил подаден сигнал на тел. 112 за извършения грабеж, като незабавно са били предприети оперативно – издирвателни мероприятия от полицейските служители на Районното управление в гр. Харманли.  Престъплението е разкрито само за няколко часа. На 10 май 2020 г., в 4 часа сутринта, е установен и задържан извършителят на деянието – Георги З., на 32 г., от с. Браница, общ. Харманли. Той е направил самопризнания и посочил мястото, където са били скрити портфейла  и парите. Същия ден Георги З. е бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Районна прокуратура – Харманли за това, че отнел чужди движими вещи от владението на 78-годишен мъж, без неговото съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила и лицето било поставено в беззащитно състояние – престъпление по чл. 198 ал. 4  вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. На 11 май 2020 г. по искане на Районна прокуратура – Харманли съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Г.З. Той има криминални регистрации за кражби.

Предвиденото от закона наказания за престъплението, в което Георги З. е обвинен е лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години. Разследването по случая продължава, като са извършени оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели, претърсване и изземване. Иззети са веществени доказателства. Предстои назначаване на експертизи.