По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Хасково е осъден турски гражданин на две години и три месеца затвор и глоба от 50 000 лева за опит за контрабанда на марихуана

4 Февруари 2020 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Хасково е осъден Х. Я., на 37 г., турски гражданин, за това, че на 15.06.2019 г., на ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил - влекач, марка „Скания“ и прикаченото към него полуремарке, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество- марихуана, с общо нетно тегло 7.955 кг, на обща стойност 31 820 лв., като деянието е останало недовършено  по независещи от него причини -престъпление по чл.242 ал.2 вр. чл.18 ал.1 от Наказателния кодекс. 

 

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Хасково е осъден Х. Я., на 37 г., турски гражданин, за това, че на 15.06.2019 г., на ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил - влекач, марка „Скания“ и прикаченото към него полуремарке, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество- марихуана, с общо нетно тегло 7.955 кг, на обща стойност 31 820 лв., като деянието е останало недовършено по независещи от него причини -престъпление по чл.242 ал.2 вр. чл.18 ал.1 от Наказателния кодекс. По споразумение между прокуратура и защитата на обвиняемия, одобрено от Окръжен съд – Хасково, на Х.Я. е наложено наказание от две години и три месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим и глоба от 50 000 лева.

По делото е установено, че подсъдимият Х.Я. се снабдил по неустановен начин в България с наркотичното вещество и е целял да го пренесе в Турция, за което щял да получи възнаграждение от 1 000 евро. На 15 юни 2019 г., при влизане на ГКПП-Капитан Андреево, камионът бил отклонен за щателна митническа проверка, като сакът с марихуаната е намерен в шкаф за инструменти в кабината.

Подсъдимият Х.Я. е признал вината си. Определението на Окръжен съд – Хасково е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.