По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 30-годишен шофьор за управление на автомобил след употреба на алкохол

12 Декември 2019 г.

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът  определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.И., на 30 г., привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че на 08.12.2019 г. ,в гр. Стара Загора, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, марка „Фолксваген Венто“, с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, в частност 2,26 на хиляда,

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът  определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.И., на 30 г., привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че на 08.12.2019 г. ,в гр. Стара Загора, управлявал моторно превозно средство - лек автомобил, марка „Фолксваген Венто“, с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, в частност 2,26 на хиляда, установено по надлежния ред след като е осъден за деяние по чл.343б,ал.1 от НК  –  чл. 343б,ал.2 вр.ал.1  от НК от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното бързо производство е установено, че Д.И. на 07.12.2019 г. бил в гр. Стара Загора.  Той започнал от следобед да употребява алкохол и това било видно от поведението му. Обвиняемият въпреки употребения алкохол, управлявал лек автомобил, марка „Фолксваген Венто“ в централната градска част. След полунощ, вече на 08.12.2019 г., в тъмната част на денонощието, той бил спрян за пътна проверка и при тестване за употреба на алкохол, техническото средство отчело наличие на етилов алкохол в организма на Д.И. в концентрация,  по-висока от допустимата в закона. 

Обвиняемият Д.И. е осъждан. Деянието на 08.12.2019 г. е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане, отново за шофиране в нетрезво състояние.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Д.И. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Д.И. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.