Районна прокуратура-Свиленград наблюдава досъдебно производство за контрабанда на валута за над 120 000 лева, задържани на ГКПП-Капитан Андреево

28 Февруари 2019 г.

Районна прокуратура-Свиленград наблюдава досъдебно производство по чл. 251 ал. 1 от Наказателния кодекс – за недекларирани 65 000 евро, задържани при съвместна проверка на митнически служители и гранични полицаи на ГКПП-Капитан Андреево. Валутата е открита в автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Автобусът пристигнал на граничния пункт на 26.02.2019 г., половин час преди полунощ.

Районна прокуратура-Свиленград наблюдава досъдебно производство по чл. 251 ал. 1 от Наказателния кодекс – за недекларирани 65 000 евро, задържани при съвместна проверка на митнически служители и гранични полицаи на ГКПП-Капитан Андреево. Валутата е открита в автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Автобусът пристигнал на граничния пункт на 26.02.2019 г., половин час преди полунощ. Шофьорът и пътниците декларирали, че не пренасят стоки или валута за деклариране. За превозното средство е подадено искане от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ за извършване на щателна митническа проверка, при която в раницата на един от пътниците, между личния багаж, е открита  полиетиленова торба пълна с пачки с евро в различни купюри. Откритите общо 65 000 евро, с левовата равностойност на 127 128 лева, са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от Териториален отдел „Митническо разузнаване и разследване Южна морска“ към ГД „МРР“ на Агенция Митници.