14 Февруари 2019 г.

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 38-годишна жена за кражба на вещи в опасен рецидив

Сподели

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 38-годишната Д.Ж. привлечена като обвиняема за това, че в периода 3 януари 2019 г. до 4 януари 2019 г. в гр.Николаево, обл. Стара Загора, от частен дом, при условията на опасен рецидив, в съучастие като съизвършител с 24-годишния А.А., е отнела чужди движими вещи – 1 бр. кухненска разтегателна маса, 2 бр. килими, 1 бр. телевизор, 1 бр. електрическа  кана за вода, 1 бр. електрическа печка, 1 бр. печка за отопление на дърва, дрехи, посуда  и др., всичко на обща стойност 400 лв., от владението на собственичката им, без нейно съгласие, с намерение  противозаконно да ги присвои - престъпление по чл.196, ал.1, т.1,вр. с чл. 194, ал.1, вр. с чл.29,ал.1, б.“а“ и б.“б“, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с ал.1  от Наказателния кодекс.

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 38-годишната Д.Ж. привлечена като обвиняема за това, че в периода 3 януари 2019 г. до 4 януари 2019 г. в гр.Николаево, обл. Стара Загора, от частен дом, при условията на опасен рецидив, в съучастие като съизвършител с 24-годишния А.А., е отнела чужди движими вещи – 1 бр. кухненска разтегателна маса, 2 бр. килими, 1 бр. телевизор, 1 бр. електрическа  кана за вода, 1 бр. електрическа печка, 1 бр. печка за отопление на дърва, дрехи, посуда  и др., всичко на обща стойност 400 лв., от владението на собственичката им, без нейно съгласие, с намерение  противозаконно да ги присвои - престъпление по чл.196, ал.1, т.1,вр. с чл. 194, ал.1, вр. с чл.29,ал.1, б.“а“ и б.“б“, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с ал.1  от Наказателния кодекс.

Установено е, че извършители на престъплението са Д.Ж., на 38 г. и 24-годишният А.А., които в тъмната част на денонощието на 3 срещу 4 януари 2019 г. употребили алкохол и взели решение да извършат кражба от някоя необитаема къща в гр. Николаево. И двамата се качили на плоча, водеща към прозорец на къщата, който отворили и влезли в нея.Изпили намерен алкохол и консумирали храна. Част от вещите изнесли през врата на гаража, която отворили, а други през прозореца. На следващия ден продали ел.печката и тази на дърва. След разкриване на престъплението, част от отнетите вещи са възстановени на пострадалата.

По образуваното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, до момента са извършени разпити на свидетели, огледи на местопроизшествие, събрани са писмени доказателства, назначена е оценителна експертиза, обвиняемото лице е привлечено към наказателна отговорност и производството ще приключи в рамките на определения срок на разследване. 

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за вероятност обвиняемата да се укрие или извърши и друго престъпление, тъй като е многократно осъждана /16 присъди/ за престъпления против собствеността. Обвиняемата Д.Ж. е изтърпяла наказание „лишаване от свобода“ по последното осъждане  през октомври 2018 г. Спрямо А.А. е повдигнато обвинение за съучастие при извършване на кражбата, но тъй като е неосъждан му е взета по-лека мярка за неотклонение.

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.