Районна прокуратура-Стара Загора внесе обвинителен акт спрямо 33-годишен мъж за телефонна измама

2 Ноември 2018 г.

Районна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо Д.Д., на 33 г., за това, че на 27 февруари 2018 г.,  в гр. Стара Загора, в съучастие,  като извършител с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго - неустановеното лице, имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у 83-годишен мъж , че участва в полицейска операция по залавяне на „телефонни измамници“ и следва да предостави за нуждите на полицията сумата от 2 620 лв., и с това му причинил имотна вреда в размер на 2 620 лева- престъпление  по чл.209 ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо Д.Д., на 33 г., за това, че на 27 февруари 2018 г.,  в гр. Стара Загора, в съучастие,  като извършител с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго - неустановеното лице, имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у 83-годишен мъж , че участва в полицейска операция по залавяне на „телефонни измамници“ и следва да предостави за нуждите на полицията сумата от 2 620 лв., и с това му причинил имотна вреда в размер на 2 620 лева - престъпление  по чл.209 ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Обвиняемият Д.Д. бил безработен и пуснал обява, че си търси работа, като с него по телефона се свързал непознат мъж. Той му предложил да събира оставени пари на посочени адреси, срещу което ще получава възнаграждение.  Така се случило на 27 февруари 2018 г., в гр. Стара Загора, когато непознатият мъж се обадил на домашния телефон на 83-годишния пенсионер. Той казал да събере и предаде всичките си пари, защото  имал  „машинка“ и вижда колко са точно и къде ги държи.  След това разговорът прекъснал. Няколко минути по-късно мъжът отново позвънил на пострадалия, като този път се представил за служител на полицията.  Той обяснил, че пенсионерът бил набелязан от телефонни измамници и в момента провеждала полицейска акция за залавянето им.  „Служителят на полицията“ поискал съдействие от пострадалия за залавянето им. Той наредил да не излиза от дома си и да спазва инструкциите му. Пострадалият попитал какво точно да направи. „Служителят на полицията“  му казал да събере всичките си налични пари,  да ги увие във фолио и да ги постави в камерата на хладилника си, тъй като измамниците имали машина, с която откривали и виждали парите.  Пострадалият събрал 2 620 лева, увил ги в готварско фолио и сложил в камерата на хладилника си. Малко след това непознатият мъж съобщил, че е изпратил полицейско подкрепление около дома му и пострадалият може спокойно да излезе и остави парите за примамка на „телефонните измамници“.  Пенсионерът  бил напълно въведен в заблуждение и приел казаното с пълно доверие. Той оставил парите до външна врата на дома си, откъдето ги взел обвиняемият Д.Д.  Няколко дни по-късно Д.Д. е бил установен от полицията, като срещу него е било образувано досъдебно производство.

По делото са разпитани свидетели, иззети веществени доказателства, извършени експертизи и др. Обвиняемият Д.Д. е изразил съжаление за стореното и направил самопризнания. Той не е осъждан. Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание по делото.