Районна прокуратура-Стара Загора внесе обвинителен акт спрямо 33-годишен мъж за телефонни измами

30 Октомври 2018 г.

Районна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо Д.Д., на 33 г., за това, че в периода от 21.02.2018г. до 14.03.2018 г., на три дати, съответно на 21 февруари 2018 г., и на два пъти на 22 февруари 2018 г. и на 14 март 2018 г., в град Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, в съучастие с неустановено по делото лице, като съизвършител, с цел да набави за себе си и за другиго - неустановеното по делото лице, имотна облага, поддържал заблуждение у четири жени, като им причинил имотна вреда в общ размер на 17 749 лв.  - престъпление по чл.209 ал.1 вр. чл.20, ал.2, вр. чл. 26 ал.1 от Нказателния кодекс.

Районна прокуратура-Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо Д.Д., на 33 г., за това, че в периода от 21.02.2018г. до 14.03.2018 г., на три дати, съответно на 21 февруари 2018 г., и на два пъти на 22 февруари 2018 г. и на 14 март 2018 г., в град Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, в съучастие с неустановено по делото лице, като съизвършител, с цел да набави за себе си и за другиго - неустановеното по делото лице, имотна облага, поддържал заблуждение у четири жени, като им причинил имотна вреда в общ размер на 17 749 лв.  - престъпление по чл.209 ал.1 вр. чл.20, ал.2, вр. чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс.

 По делото е установено, че в гр. Стара Загора,  през горепосочения период, обвиняемият Д.Д., заедно с неустановен по делото мъж,  който се представял за служител на полицията, въвел в заблуждение четири жени, на пенсионна възраст ,  като непознатият им съобщавал, че се провеждала специализирана полицейска акция по задържане на телефонни измамници и трябвало да дадат всичките си спестявания, понеже били набелязани от тях за „жертви“. Обвиняемият бил изпратен от непознатия мъж, за да получи парите от пострадалите пред домовете им. По този начин били извършени четири отделни престъпни деяния.

На 21 февруари 2018  г. непознатият мъж се обадил на една от пострадалите жени, като се представил за „служител на полицията“, който  искал съдействие за залавянето на измамници. Първоначално позвънил на стационарния й телефон, след което, по негово настояване,  тя му съобщила номера на мобилния си. Непознатият се обадил на същия и разпоредил да спазва инструкциите му. Твърдял, че всеки момент ще се обадят телефонни измамници и той трябвало да чува разговора с тях, за да бъдат заловени. След няколко минути непознатият, вече в ролята на „измамник“,  позвънил на стационарния телефон на жената, на който я заплашил, че ако до минути не предаде наличните си пари, ще отиде при нея и ще я измъчва, както и че ще й извади очите и нанесе побой. През цялото време мобилният телефон на пострадалата бил отворен и тя попитала „служителя на полицията“  какво да прави.  Той  наредил да събере всичките си налични пари и златни накити и да ги скрие във фризера, тъй като измамниците имали машина, с които ги откривали на други места. Свидетелката отново повярвала и започнала да събира наличните си пари. Тя увила във фолио 5 000 лева и ги поставила  във хладилника. След малко получила нареждане да ги извади оттам и да ги пусне  през терасата, където чакал обвиняемият Д.Д.. През това време непознатият казал по телефона: „Госпожо, извършва се специализирана акция на полицията, моля да пуснете торбичката през прозореца на терасата и да се приберете в къщи, а след десет минути ще дойда лично да ви върна парите“. Напълно въведена в заблуждение, свидетелката хвърлила торбичката от терасата на жилището си, като там се намирал обвиняемия Д.Д.. Той веднага взел торбичката и се прибрал в хотела, в който бил отседнал и му било посочено къде да остави парите.  По-късно жената разбрала, че е станала жертва на измама.

По същата схема „провеждане на акция за залавяне на телефонни измамници“  били въведени в заблуждение и останалите три пострадали жени на датите - 22 февруари 2018 г., в два случая, и на 14 март 2018 г., като им било наредено да предадат различни суми, съответно - 5 700 лева, 3 049 лева и 4 000 лева.   

По делото са били извършени разпити на свидетели, назначени експертизи, иззети веществени доказателства, като е установено, че телефонните разговори са провеждани от мобилни телефони на румънски оператор.  Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание по делото.