По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 24-годишен мъж за кражба при опасен рецидив

1 Август 2018 г.

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.М., на 24 г., привлечен като обвиняем за това, че на 25 юли 2018г. от къща, находяща се в с. В., общ. М., в условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи – 1 бр. дамска чанта с намиращи се в нея пари

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо  А.М., на 24 г., привлечен като обвиняем за това, че на 25 юли 2018г.  от къща, находяща се в с. В., общ. М., в условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи – 1 бр. дамска чанта с намиращи се в нея пари – сумата от 6 300евро и 110 грама златни накити от владението на Н.И., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196  ал.1 т.1 вр. чл. 194 ал.1 вр. чл. 29 ал.1 б.“б“ от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че Н.И.се завърнала от работа в чужбина със сумата от 6 300 евро и 110 грама златни накити и се настанила в дома на свой роднина в с. В., общ. М. Възнамерявала да си купи къща и на празненство, проведено на 24/25 юли 2018 г., съобщила намерението си, както и това, че разполага с необходимите пари. Там бил и А.М. След празненството,  той влязъл през отворен прозорец в стая от къщата, в която нощувала Н.И. и отнел 1 бр. дамска чанта с намиращи се в нея пари – сумата от 6 300евро и 110 грама златни накити. След разкриване на престъплението част от паричната сума е намерена и предстои да бъде върната на собственичката й.

По образуваното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, до момента са извършени разпити на свидетели, на обвиняемия, извършени са два огледа на местопроизшествие, назначени са две дактилоскопни експертизи, едната е изготвена, назначена е съдебно оценителна експертиза и са събрани и др. писмени доказателства.

Обвиняемият А.М. е осъждан по 4 присъди за престъпления против собствеността.През септември 2017 г. е освободен от Затвора, където е търпял общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година и три месеца. Настоящото престъпление е извършено при условията на опасен рецидив по см. на чл. 29 ал.1 б.“б“ от НК. За престъплението, в които е обвинен се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 2 до 10 години.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му.

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.