Ученици от 11 и 12 клас гостуваха в Районна прокуратура-Кърджали в Деня на отворените врати

26 Април 2018 г.

В Районна прокуратура -Кърджали се проведе ден на отворените врати по повод Деня на Конституцията и юриста.  На проявата присъстваха ученици от 11 и 12 клас на Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“, гр. Кърджали.

 

Районна прокуратура -Кърджали се проведе ден на отворените врати по повод Деня на Конституцията и юриста.  На проявата присъстваха ученици от 11 и 12 клас на Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“, гр. Кърджали.

Районният прокурор Гергана Колева запозна учениците с дейността на съдебната власт и с работата на прокуратурата като част от съдебната система.

Учениците задаваха различни въпроси за правото, Конституцията, съдебната система и др. Бяха обсъдени и актуални теми, като например какво е законодателството у нас за неизбежната отбрана. На учениците беше разяснено как се става юрист, както и че за да станеш магистрат е задължително да се явиш на конкурс. Част от присъстващите ученици изучават право като учебна дисциплина и разказаха, че възнамеряват да кандидатстват за специалността в различни университети след завършване на средното си образование.