Районният прокурор на Кърджали Гергана Колева изнесе лекция пред ученици от четвърти клас от СОУ „Йордан Йовков“ в града

21 Февруари 2018 г.

Районният прокурор на гр. Кърджали – Гергана Колева, изнесе лекция пред ученици  от четвърти клас в СОУ „Йордан Йовков“ в града по програмата „Детско полицейско управление“.  

Районният прокурор на гр. Кърджали – Гергана Колева, изнесе лекция пред ученици  от четвърти клас в СОУ „Йордан Йовков“ в града по програмата „Детско полицейско управление“.  Децата взеха активно участие в срещата. Те обясниха какво е „престъпление“, функциите на участниците в наказателното производство, както и че съдът определя дали подсъдимият е виновен и какво наказание следва да изтърпи. В часа бе симулиран съдебен наказателен процес, на който прокурор Колева  посочи мястото на всеки в съдебната зала и  функциите на участниците. Процесът завърши с осъдителна присъда.

Учениците задаваха много въпроси. Прокурор Колева им обясни каква наказателна отговорност носят за непълнолетните лица, как се събират и кой решава дали са достатъчно доказателствата за извършено престъпление, както и следва ли на извършителя  да се предяви обвинение и делото да се внесе в съда.

Програмата стартира през месец май 2016г. и по нея са провеждани редовни срещи на полицейски служители с ученици в часа на класния ръководител.