Осмокласници гостуваха в Окръжна прокуратура-Смолян в „Деня на отворените врати“

3 Май 2017 г.

Ученици от 8 клас от Средно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в гр. Смолян гостуваха в Окръжна прокуратура-Смолян в „Деня на отворените врати“ преди няколко дни.  Те бяха посрещнати от магистратите, които ги запознаха с режима на влизане в Съдебната палата. 

Ученици от 8 клас от Средно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в гр. Смолян гостуваха в Окръжна прокуратура-Смолян в „Деня на отворените врати“ преди няколко дни.  Те бяха посрещнати от магистратите, които ги запознаха с режима на влизане в Съдебната палата. След това учениците бяха запознати с работата на Районна прокуратура-Смолян и посетиха реално съдебно заседание.  В него участваше прокурор от Районна прокуратура-Смолян, където също се проведе Ден на отворените врати.  Учениците разгледаха изложбата по повод 100-годишнината от създаването на Районния съд в града. След това групата беше поканена в една от съдебните зали на Окръжен съд-Смолян, където Станчо Станчев, прокурор от Окръжна прокуратура, и съдия Меденка Недкова посрещнаха учениците и техните учители.

Магистратите разясниха разликата и необходимостта от различните инстанции, обясниха каква е работата на съдията и прокурора, както и беше осъществена конферентна видеовръзка със заседателната зала на ВСС и член на съдийската колегия, което бе посрещнато с голям интерес от учениците. Децата бяха активни, задаваха въпроси и се получи диалог.

„Денят на отворените врати“ се провежда по повод Деня на Конституцията и юриста, който се отбелязва всяка година на 16 април.