Ученици гостуваха в Окръжна прокуратура-Кърджали в „Деня на отворените врати“

31 Март 2017 г.

Ученици от 10 и 11 клас от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“ в гр. Кърджали гостуваха в Окръжна прокуратура-Кърджали по повод „Деня на отворените врати“. Те бяха приети от окръжния прокурор Желязко Стефанов, с който проведоха дискусия по различни теми – за Конституцията, човешките права, съдебната власт, професията на магистрата, законността  и др.

Ученици от 10 и 11 клас от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“ в гр. Кърджали гостуваха в Окръжна прокуратура-Кърджали по повод „Деня на отворените врати“. Те бяха приети от окръжния прокурор Желязко Стефанов, с който проведоха дискусия по различни теми – за Конституцията, човешките права, съдебната власт, професията на магистрата, законността  и др. Учениците се интересуваха и как да постъпят,  ако станат жертва на престъпление и могат ли правомерно да се самозащитят при физическо нападение. Окръжният прокурор им разясни предпоставките за прилагане на института на „неизбежната отбрана“ по Наказателния кодекс, който изключва обществената опасност на деянието на защитаващия се от нападението, когато то е в рамките на необходимите предели.   „Уважението на човешката личност е основна ценност на всяко общество“, коментира  пред учениците окръжният прокурор Желязко Стефанов(на снимката).

„Денят на отворените врати“  бе организиран в Окръжна прокуратура-Кърджали на 29 март 2017 г. по повод Деня на Конституцията и юриста, който се провежда всяка година на 16 април, и по годишната програма на Висшия съдебен съвет.