Прокурори представиха историята на Конституциите на България пред десетокласници от ЕГ „Иван Вазов“ в гр. Пловдив

11 Ноември 2016 г.

Прокурорите  Ясенка Шигарминова, от Апелативна прокуратура-Пловдив, и Бригита Байрякова, от Районна прокуратура-Пловдив, представиха пред десетокласници от Езикова гимназия „Иван Вазов“ в гр. Пловдив историята на четирите Конституции на България. Това стана в четвъртък по време на среща  с учениците, която е част от кампанията на Апелативна прокуратура-Пловдив – „Заедно в Час по етика и право“.

 

Прокурорите  Ясенка Шигарминова, от Апелативна прокуратура-Пловдив, и Бригита Байрякова, от Районна прокуратура-Пловдив, представиха пред десетокласници от Езикова гимназия „Иван Вазов“ в гр. Пловдив историята на четирите Конституции на България. Това стана в четвъртък по време на среща  с учениците, която е част от кампанията на Апелативна прокуратура-Пловдив – „Заедно в Час по етика и право“. Десетокласниците имаха възможност да се запознаят с издание на Търновската Конституция, отпечатано през 1942 г., в което са събрани и всички действащи закони от 1878 г. до 1942 г.  „Първата българска Конституция, известна като Търновската, е приета през 1879 г., а сега действащата през 1991 г. Конституцията е основният закон на страната и установява принципите, върху които се изгражда политическата система на обществото – политически плурализъм, разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна“, обясни прокурор Ясенка Шигарминова. Тя запозна учениците с функциите на съдебната власт и същността на професиите на прокурора, съдията и следователя, както и с основните права и задължения на гражданите.

Прокурор Бригита Байрякова разясни на учениците как да избегнат опасностите в интернет и да не станат жертва на компютърни престъпления. „Не споделяйте личните си данни, паролите си и информация за свои близки с непознати. Защитете себе си превантивно и бъдете предпазливи“, посъветва прокурор Байрякова. Тя посочи, че първото компютърно престъпление е извършено в България през 1980 г. от касиерка, която използвала технологиите за длъжностно присвояване.

Кампанията на Апелативна прокуратура-Пловдив – „Заедно в Час по етика и право“ стартира на 2 ноември 2016 г. и цели да запознае учениците как да избегнат опасностите в интернет, както и да им даде по-широки познания за основните права и задължения на гражданите, Конституцията, идеята за демокрация, властта, гражданското общество и др.

До 30 юни 2017 г. прокурорите от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура- Пловдив, ще се срещнат с общо 3 559 ученици от всички пловдивски училища с паралелки от десети клас.  След това  ще бъде създаден ученически клуб „Правото и аз“, а неговите членове ще продължат дискусията с магистратите по различни правни теми всеки месец.