Ученици от десети клас на Професионалната гимназия по икономика в гр. Смолян посетиха Затворническото общежитие в града в Деня на отворените врати

16 Май 2016 г.

Ученици от десети клас на Професионалната гимназия по икономика в гр. Смолян посетиха днес Затворническото общежитие „Герзовица“ в града. Това стана по инициатива на Районна прокуратура-Смолян в Деня на отворените врати. 

Ученици от десети клас на Професионалната гимназия по икономика в гр. Смолян посетиха днес Затворническото общежитие „Герзовица“ в града. Това стана по инициатива на Районна прокуратура-Смолян в Деня на отворените врати.  По време на посещението учениците се запознаха с условията в Затворническото общежитие, а районният прокурор на Смолян Георги Кърпаров  проведе беседа с тях на тема: „Превенция и последствия от държането на наркотици и други престъпления“. При представянето учениците задаваха въпроси и се интересуваха какви са наказанията и как да подават сигнали, ако станат свидетели на престъпни посегателства.

„Темата за наркотиците не е случайно избрана, тъй като младите хора са най-силно засегнати и застрашени от това негативно обществено явление“, коментира районният прокурор Георги Кърпаров. „Всеки един досег до тях може да доведе до нашата съдба“, споделиха пред учениците двама лишени от свобода, които излежават наказания за държане на наркотици.  По време на посещението бе дискутирана и темата за затворническото дело у нас в ракурса на наказателното правораздаване. Посещението е проведено със съдействието на ръководството на Пловдивския затвор и Затворническото общежитие в гр. Смолян. 

В рамките на тазгодишната инициатива „Ден на отворените врати“ ученици от гр. Смолян участваха през миналата седмица в разиграването на симулиран процес в Административен съд-Смолян, който бе подготвен с помощта на съдии, адвокати и прокурори от Окръжна прокуратура-Смолян.