По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Стара Загора мъж е осъден на 20 години лишаване от свобода за опит за убийство на разследващ полицейски служител

22 Октомври 2024 г.

Днес, 22 октомври 2024 г., по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Стара Загора е осъден С.М., на 21 г. Той е признат за виновен за това, че на 09.10.2023 г. в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, е направил опит умишлено да умъртви разследващ полицай в сектор „Разследване“ при РУ – Казанлък, обл. Стара Загора, при изпълнение на службата му. Деянието е извършено по хулигански подбуди и не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици. Престъплението е квалифицирано  по чл.116 ал.2 вр. ал. 1, т. 11 вр. чл. 115 вр. чл. 18, ал.1 от Наказателния кодекс.

Окръжен съд – Стара Загора осъди С.М. на 20 години лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

На 9 октомври 2023 г. в гр. Казанлък, обл. Стара Загора, двама полицейски служители посетили квартал в града във връзка с получен сигнал за неправомерни действия от страна на С.М. – с поведението си той притеснявал други жители. Полицаите се опитали да проведат разговор с него, при което той извадил нож, който държал в себе си, и пробол пострадалия в областта на гърба. Служителят на МВР е бил откаран в болница, където му е била оказана спешна медицинска помощ.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.