Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за опит за контрабанда на кокаин за 2 345 040 лева

11 Октомври 2024 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем М.М. на 36 години за това, че на 09.10.2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната, от Република България в Република Турция, високо рисково наркотично вещество – кокаин, с общо бруто тегло 13028 грама на обща стойност 2 345 040 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери, случаят е особено тежък и изпълнителното деяние е останало недовършено по независещи от дееца причини /поради откриване на наркотичното вещество от митническите служители на МП „Капитан Андреево“ - престъпление по чл.242 ал.4 предл.1-во, вр.ал.2 предл.1-во, вр.чл.18 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 09.10.2024г. на ГКПП „Капитан Андреево“ в посока от Република България към Република Турция на трасе „Изходящи товарни автомобили и автобуси“ се установил товарен автомобил с чужда регистрация, в който заедно с водача му като втори шофьор пътувал М.М. Пред митническите органи водачът на товарната композиция представил редовни документи за превозваната от Германия през България за Турция стока, като при проверката нарушения не били установени. Преди контролните действия М.М. напуснал МПС, което провокирало митнически служител да му извърши личен преглед. По време на последния под якето и в бельото на М.М били открити укрити общо 13 пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагирало на кокаин.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП – Хасково 36 годишния турски гражданин М.М. е бил задържан за срок до 72 часа.

Днес, 11 октомври 2024 г., Окръжна прокуратура – Хасково внесе искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.М.