Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за опит за контрабанда на кокаин за 774 000 лева през ГКПП „Капитан Андреево“

12 Август 2024 г.

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем Д.Й., на 55 г., турски гражданин, за това, че на 10.08.2024 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил с влекач, марка „Даф“, и прикачено към него полуремарке, без надлежно разрешително е направил опит да пренесе през границата на страната, от България в Турция, високо рисково наркотично вещество – кокаин, с общо бруто тегло 4,300 кг и на обща стойност 774 000 лева  - престъпление по чл. 242 ал. 2 предл. 1  вр. чл. 18 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 10.08.2024  г. на ГКПП „Капитан Андреево“ пристигнал влекач с полуремарке с турска регистрация, управляван от Д.Й. Той пътувал от Румъния за Турция. Камионът е бил селектиран за щателна митническа проверка, при която в допълнително монтиран шкаф в полуремаркето за съхранение на вещи и инструменти, са били открити четири пакета с бяло прахообразно вещество. При направения полеви наркотест веществото е реагирало на кокаин с горепосоченото тегло.

Обвиняемият Д.Й. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура – Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.