Окръжна прокуратура - Хасково внесе искане в съда за задържане на турски гражданин за опит за контрабанда на кокаин за 1 018 656 лева

15 Юли 2024 г.

Днес, 15 юли 2024 г., Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.Г. на 51 г., турски гражданин. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 11.07.2024 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил с чужда регистрация, без надлежно разрешително, е направил опит да пренесе през границата на страната от Република България в Република Турция високорисково наркотично вещество – кокаин, с общо брутно тегло 3240 грама, на обща стойност 1 018 656 лева лв., като деянието е останало недовършено по независещи от него причини. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 11.07.2024 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ при опит да напусне страната ни към Република Турция е бил отклонен за щателна митническа проверка товарен автомобил с чужда регистрация, управляван от И.Г. При проверката на шофьорската кабина в хладилника под хранителни продукти, митническите служители са намерили укрити три пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество с общо бруто тегло 3240 грама. При извършения полеви наркотест веществото реагирало на кокаин. По време на проверката И.Г. направил опит да избяга в посока Република Турция, но бил задържан от митническите служители.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.