По искане на Районна прокуратура – Пловдив съдът задържа двама обвиняеми за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната

12 Юли 2024 г.

Днес, 12 юли 2024 г., по искане на Районна прокуратура – Пловдив Районен съд – Карлово определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б.Г., на 28 г., и В.Б., на 30 г. Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 09.07.2024 г. в с. Васил Левски, обл. Пловдив, при условията на опасен рецидив, след като са били осъждани преди, в съучастие като извършители, противозаконно са подпомогнали  чужденци – 18 граждани на Сирия, всички от мъжки пол, сред които 8 непълнолетни, да пребивават и преминават в страната. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил, марка „Фиат“, по отношение на повече от едно лице, с цел набавяне на имотна облага и е съпроводено с неподчинение на орган на властта – полицейски служител.  Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал.3, вр. ал. 2 т.1 т. 4 т.5 т.6 и т.7 вр. ал.1 вр. чл.29 ал.1 вр. чл.20 от Наказателния кодекс.

Установено е, че  Б.Г. е шофирал автомобила. Той не се подчинил на полицейско разпореждане да спре. В. Б. е бил негов спътник. В колата са пътували 18 сирийски граждани, които били без документи за самоличност.  

Определението подлежи на протест или обжалва пред Окръжен съд –Пловдив.