Прокурори от Районна прокуратура – Стара Загора изнесоха лекция пред ученици за професията на магистрата и правосъдието за непълнолетни по Образователната програма на ВСС

26 Януари 2024 г.

Районна прокуратура-Стара Загора участва в Образователната програмата „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ с партньори по програмата – Девето основно училище „Веселин Ханчев“, гр. Стара Загора. В сградата на Районен съд-Стара Загора се проведе среща-дискусия с ученици от 5 клас от Девето основно училище „Веселин Ханчев“, гр. Стара Загора. Основен акцент на срещата бе темата „Представяне на професионалната дейност на магистратите. Работата на „прокурор, съдия, следовател“. Участие на децата в съдебния процес. Децата - пострадали и извършители на престъпления.“

В рамките на срещата прокурорите от Районна прокуратура-Стара Загора – Веселина Стоянова и Лъчезар Иванов, представиха в дискусионна форма основните аспекти на професионалната дейност на магистратите - прокурор и съдия. Образуване и провеждане на съдебен процес. Провеждане на разпит на деца, пострадали от престъпление, децата като извършители на престъпления, правата и задълженията на децата и в контекста на актуалната тема за детското насилие (агресията в училище). Внимание беше обърнато и на наказателната отговорност - кой и при какви обстоятелства я носи. Какви наказания са предвидени в закона, техният размер и изпълнение.

Като прокурори, разглеждащи ежедневно наказателни дела, и на достъпен за децата език им бе обяснено, че наказанията се налагат за извършени престъпления, за да се поправи, превъзпита и социализира извършителят. Обърнато бе специално внимание, че наказанията на непълнолетните извършители се налагат предимно за постигане на специална цел, а именно да бъдат превъзпитани и подготвени за общественополезен труд. Разяснени бяха за видовете наказания, тяхното изпълнение и как осъждането влече след себе си редица сериозни последици. Бяха разказани случаи от практиката на магистратите по дела и преписки с участието на непълнолетни пострадали и извършители на престъпления.

Интерес предизвика и представяният в рамките на срещата дискусионен модул относно агресията към деца и възрастни, онагледяващ в основна степен актуалната тематика, свързана с домашното насилие, насилието в училище и в социалните мрежи от и към непълнолетни. Учениците взеха активно участие, като задаваха разнообразни въпроси и изразиха мнения.