Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми трима чужденци за недекларирана валута за над 900 000 лева, открита в автомобили на ГКПП Капитан Андреево

8 Декември 2023 г.

Районна прокуратура-Хасково-Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняеми по три досъдебни производства Р.К., на 64 г., турски гражданин, за това, че на ГКПП „Капитан Андреево“ не изпълнил задължението си за деклариране на пренасяните през границата парични средства и не е установен техния произход - престъпление по чл.251 ал.2 от Наказателния кодекс, както и спрямо турските граждани М.Б., на 43 г., и Г.Б., на 36 г., за това, че на ГКПП Капитан Андреево не изпълнили задължението си за деклариране на паричните средства, пренасяни през границата на страната и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери – престъпление по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

Общо за трите случая недекларираната валута е в размер над 900 000 лева.

На 05 декември 2023 г. около 15,50 ч. на ГКПП „Капитан Андреево“ за излизане от страната пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, управляван от турския граждани Р.К. Камионът пътувал от Великобритания за Турция през България. При извършена щателна митническа проверка на превозното средство в кутия на въздушния филтър на влекача митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили недекларирани парични средства в размер на 50 000 британски лири с левова равностойност 114 078 лева.

На 06 декември 2023 г., сутринта, на ГКПП „Капитан Андреево“ за излизане от страната в посока към Република Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Германия за Турция през България. Автомобилът управлявал М.Б., турски гражданин. При извършена проверка на колата във фабрична кухина на хладилното полуремарке били открити недекларирани парични средства - 204 040 евро с  левова равностойност 399 067 лева.

По-късно същия ден /06 декември 2023 г./ на ГКПП „Капитан Андреево“ за излизане от страната в посока към Република Турция пристигнал товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Люксембург за Ирак, през България и Турция. Автомобилът управлявал Г.Б., турски гражданин. При извършена проверка във фабрична кухина в кабината на влекача, в личния багаж и в якето на водача, митническите служители открили недекларирани парични средства  в размер на 204 810 евро с  левова равностойност 400 573 лева.

Действията по разследването по трите досъдебни производства продължават под надзора на Районна прокуратура-Хасково.