Прокурори от Районна прокуратура – Пловдив изнесоха лекции по право в две пловдивски училища по Образователната програма на ВСС

19 Октомври 2023 г.

Прокурори от Районна прокуратура – Пловдив гостуваха в две училища в гр. Пловдив по Образователната програма на Висшия съдебен съвет „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища  и прокуратури“.

Преди няколко дни те се срещнаха в часа на класния ръководител с ученици от 4 клас от СУ „Софроний Врачански“ и с гимназисти от 10 клас от СУ „Св. Климент Охридски“. Прокурорите Димитринка Русинова, Димитър Костов и Николай Недялков изнесоха лекции пред тях за професията на магистрата, Конституцията на Република България, правата и задълженията на гражданите, разделението на властите, опасностите от употребата на наркотични вещества, рисковете в интернет пространството и др. Учениците задаваха много въпроси на магистратите, на които получиха обстойни отговори. Те ги поканиха отново да им гостуват.    

Образователната програма на ВСС се реализира съвместно с Министерството на образованието. Нейната цел е формиране на правна грамотност и култура сред учениците и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие. През учебната 2022-2023 г. прокурори от Районна прокуратура – Пловдив изнесоха лекции по програмата и пред ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Труд, обл. Пловдив.