Прокурори от Кърджали обучават ученици за правата на децата и Конституцията

12 Декември 2015 г.

Прокурори от Районна прокуратура-Кърджали изнесоха две лекции пред десетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици “Христо Ботев” в града през последната седмица.

Прокурори от Районна прокуратура-Кърджали изнесоха две лекции пред десетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици “Христо Ботев” в града през последната седмица. Представянето на правни теми пред учениците е по съвместна програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Районният прокурор на гр. Кърджали Гергана Колева представи своята лекция на тема „Съдебни процедури с участие на деца и правата им в тях. Органи, които могат да им предложат подкрепа и защита“ в часа по етика и право. Тя обясни на учениците кога могат да участват в съдебни процедури, какви са им правата и как да търсят подкрепа и защита. Младежите задаваха конкретни въпроси за интересуващи ги случаи от практиката – например каква е наказателната отговорност на непълнолетните.

Втората лекция бе на тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет“ и бе изнесена пред десетокласниците от прокурор Васви Юсеинов.  Магистратът разясни подробно пред тях механизма на работа на съдебната система. Чрез практически примери младежите бяха запознати с процедурите по разследване на едно престъпление и с органите, които ги осъществяват и контролират. Учениците се интересуваха дали е необходимо извършителят да признае вината си и какви доказателства се събират, ако не го направи. Лекциите на прокурорите от Кърджали ще продължат и през следващите месеци.