Ученици от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в гр. Пазарджик посетиха Окръжна прокуратура – Пазарджик в Деня на отворените врати 

19 Април 2023 г.

На 19 април 2023 г. ученици от 11-ти клас от ЕГ „Бертолт  Брехт“ в гр. Пазарджик посетиха Окръжна прокуратура – Пазарджик и се срещнаха с магистрати и съдебни служители в рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“. Тази година тя са провежда под мотото „Открито за съдебната власт“. 

Магистратите посрещнаха гимназистите в Съдебната палата в града, където се намират техните кабинети и им показаха работните си места.

„За пръв път сме в прокуратурата и ни е много интересно“, коментираха учениците. Те посетиха кабинета на окръжния прокурор на гр. Пазарджик Албена Кузманова, която ги запозна с работата на прокурора и  начина, по който преминава един работен ден.

„Нашите срещи с учениците са продължение от посещенията ни в класните стаи, защото тази година с колегите изнасяме открити уроци по право в училището“, обясни Албена Кузманова.

Поредната лекция се проведе днес с ученици от профил „История и цивилизации“, след което гимназистите, заедно с учителя си по история  посетиха Окръжна прокуратура - Пазарджик. Заместник-окръжният прокурор Живко Пенев и прокурорите Стоян Павлов, Стоян Пешев и Георги Кацаров говориха за професията и статута на магистратите, за достъпа до правосъдие, за наказанията за непълнолетни, извършили престъпления как се постъпва, ако някой стане жертва на престъпление и др.

Срещата на прокурорите  с учениците от ЕГ „Бертолт Брехт“ се осъществява по Образователната програма на ВСС „Съдебната власт  - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Денят на отворените врати се провежда всяка година по повод 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на юриста и съдебния служител.