По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Пловдив е осъден пиян шофьор на 10 г. затвор за причиняване на катастрофа по непредпазливост, при която са загинали трима мъже

3 Октомври 2022 г.

Днес, 3 октомври 2022 г.,по обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Пловдив е осъден И.Д. Той е признат за виновен за това, че на 2.05.2021 г. на главен път II -86, км 9+400 /на пътя гр. Пловдив – гр. Смолян/, обл. Пловдив, при управляване на моторно превозно средство – лек автомобил БМВ Х5, нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже - Н. И., Г. К. и Р. У. Деянието е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта 2,17 на хиляда, като е настъпила смърт на повече от едно лице и случаят е особено тежък. Престъплението е квалифицирано  по чл. 343 ал.3 пр.1 и пр.5 буква „Б“ пр.2 вр. ал.1 буква „В“ вр. чл. 342 ал.1 пр.3 от НК.

Окръжен съд-Пловдив е наложил на И.Д. наказание от 10 години лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим на изтърпяване и лишаване от право да управлява МПС за срок 12 години. 

Делото е протекло в процедура по реда на съкратеното съдебно следствие. И. Д.  е признал изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Размерът на така наложеното наказание е определен при условията на чл. 54 от НК и след редуцирането с 1/3 на присъдата в първоначален размер от 15 години лишаване от свобода, съгласно чл. 58а ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.